• Ősi világ határok nélkül

  • Ősi világ határok nélkül

  • Ősi világ határok nélkül

  • Ősi világ határok nélkül

Geotúra-ajánló

Pogányvár (SK)

Gömör és Nógrád megye találkozásánál, ahol Sőreg, Ajnácskő és Óbást határai összefutnak, emelkedik magasba a Pogányvár vulkános táblahegye. 

Bővebben »

Túraútvonalak a Novohrad-Nógrád Geopark területén

Bővebben »

A Tuzson Arborétum

A Szalajka patak völgyében 300 méter magasságban található a 4 hektár kiterjedésű arborétum. Megközelítése a Tari Csevice-forrásoktól a sárga jelzésű (sáv és kereszt) úton... 

Bővebben »

A tari Fehérkő-bánya

Aki gyakran jár a Csevice-völgyben, az a kőbánya környékén időről időre népes egyetemista csapatokkal találkozhat.

Bővebben »

Nagyromhányi homokkő (SK)

Délre a falutól, az államhatár felé található homokbánya, melyet természeti emlékké nyilvánítottak. Feltárja a Füleki Formációhoz tartozó ún. romhányi homokkövet, tengeri kagylók maradványaival és egyedülálló gömb alakú homokkőkonkréciókkal. A romhányi homokkő, mint földtani bemutatóhely a harmadidőszaki üledékes kőzetek fejlődésének leglátványosabb példája a Cseres-hegységben.

Bővebben »

Sámsonháza

A Sámsonháza környéki 15 millió éves vulkanizmus lávakőzetét jó hasadása, nagy szilárdsága és felszíni hozzáférhetősége miatt már a középkorban is bányászták.

 

Bővebben »

Hegyeskő (SK)

Jellegzetesen csúcsos vulkáni kúpalakzat 451 m tengerszint feletti magassággal. A kráter bazaltkitöltésének kora 2,6 millió év. A hegytetőn kráteres sánc sziklaszirtej látható. Az erdős-sztyeppés hegytető növénytani szempontból is értékes. A területen 17,79 ha-t Hegyeskő Természeti Rezervátummá nyilvánít

Bővebben »

Csákányházi szelvény (SK)

A szelvény egyedülállóan mutatja be a tenger visszavonulását a Cseres-hegység térségéből és az ezt követő szárazföldi üledékek fellépését. A szelvény felső részében egy kis kőfejtő feltárja az egykori mocsarakban keletkezett barnaszénréteget is. A barnaszén fejtése a közeli bányákban a 19. század végétől 1948-ig folyt. A tárnák beomlott torkolatai és meddőhányói még láthatóak.

Bővebben »

Bagolyvár (SK)

Sőreg közigazgatási határain belül található egy várhegy.

Bővebben »

Somoskő (SK)

A bazaltorgona öt- és hatszögletű oszlopai egy 4 millió éves tűzhányó kráterében jöttek létre a láva felszín alatti lassú lehűlése következtében.

Bővebben »

Novohrad - Nógrád Geopark
Nonprofit Kft.
Cím: HU - 3100 Salgótarján,
Múzeum tér 1., 304.
Telefon: +36 32 423 303
E-mail: info@nngeopark.eu

organizations Promo 2.0

« Geotúra-ajánló »

tour-1
Pogányvár (SK)

Gömör és Nógrád megye találkozásánál, ahol Sőreg, Ajnácskő és Óbást határai összefutnak, emelkedik magasba a Pogányvár vulkános táblahegye. »

tour-2
Sámsonháza

A Sámsonháza környéki 15 millió éves vulkanizmus lávakőzetét jó hasadása, nagy szilárdsága és felszíni hozzáférhetősége miatt már a középkorban is bányászták. »

tour-3
Ragács (SK)

Természettudományi szempontból igen jelentős hegytető 536 m-es tengerszint feletti magasságban, keletre Ajnácskőtől. »

« Fogalomtár »

Célunk a Fogalomtár létrehozásával, hogy a Novohrad-Nógrád Geopark megismerését megkönnyítsük, valamint felkeltsük a figyelmet az egyes fogalmakkal, helyszíneinkkel kapcsolatban...

»

« Filmek és videók »

Itt megtekinthetőek a Novohrad-Nógrád Geopark tevékenységeiről szóló rövidfilmek.

»

« Partnereink »