• Ősi világ határok nélkül

  • Ősi világ határok nélkül

  • Ősi világ határok nélkül

  • Ősi világ határok nélkül

Értékeink

Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet

Bazaltvidék 6 619 hektáron.

Bővebben »

A tari Fehérkő-bánya

Hogy mi teszi olyan érdekessé ezt a helyet? Az itt található Magyarország, illetve a Kárpát-medence őstörténetének egyik fontos emléke, a Mátra vulkanikus kőzetanyagának heves kitörései által felszínre került és szép sziklateraszok formájában előbukkanó tari dácittufa.

Bővebben »

Fülek városa

Fülek a Mátra - Sajó területhez tartozó az ún. Cseres - hegység (a Cserhát északkeleti nyúlványa) területén a völgyszerű, ritkaerdős jellegű Füleki árokban fekszik. A város a 48 16' földrajzi szélességen és a 19 50' földrajzi hosszúságon található, központjának tengerszint feletti magassága 193 m.

Bővebben »

A tari Békesztupa - Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark

A Mátra aljában, a Zagyva folyó széles völgyére néző lankáson, közvetlenül a 21-es út mellett Tar község határában egy festői szépségű helyen találjuk a Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkot és az itt emelt Békesztupát.

Bővebben »

Az Ipoly-völgy és az Ipoly folyó

A Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képező terület 2227 hektár, amit főként az Ipoly folyó és az azt körülvevő erdős terület teszi ki.

Bővebben »

Mátraverebély – Szentkút

A Nemzeti Kegyhely, Mátraverebély-Szentkút Salgótarjántól délre 20 km-re található. A 21-es számú főútról Mátraverebély községnél kell letérni, ahonnan 5 km-es bekötőút visz Szentkút völgyébe.
 

Bővebben »

Sámsonháza, a Vár-hegy déli csúcsának kőfejtője

A földtani alapszelvény, a 299 m magas Vár-hegy és a hozzá délről kapcsolódó 269 m magas csúcs, amiben a kőbánya is található, a földtani irodalomban igen gyakran hivatkozott feltárások voltak.

Bővebben »

A somoskői vár

A rezervátum fő érdekessége az ún. bazaltorgona, amelyet egyedien hajlott, szabályos hat és ötszögű, viszonylag vékony bazaltoszlopok képeznek. A vár építéséhez szükséges bazalt bányászata során tárták fle a középkorban a várhegy keleti lejtőjén.

Bővebben »

Szilvás-kő és Bagó-kő

Hegyvonulat meglepetéssel teli barlangrendszerrel

Bővebben »

Salgó és Kis-Salgó

A vulkáni kürt kitöltés, és a bazaltláva-folyások egymásra településének iskolapéldája.

Bővebben »

Novohrad - Nógrád Geopark
Nonprofit Kft.
Cím: HU - 3100 Salgótarján,
Múzeum tér 1., 304.
Telefon: +36 32 423 303
E-mail: info@nngeopark.eu

organizations Promo 2.0

« Geotúra-ajánló »

tour-1
Pogányvár (SK)

Gömör és Nógrád megye találkozásánál, ahol Sőreg, Ajnácskő és Óbást határai összefutnak, emelkedik magasba a Pogányvár vulkános táblahegye. »

tour-2
Sámsonháza

A Sámsonháza környéki 15 millió éves vulkanizmus lávakőzetét jó hasadása, nagy szilárdsága és felszíni hozzáférhetősége miatt már a középkorban is bányászták. »

tour-3
Ragács (SK)

Természettudományi szempontból igen jelentős hegytető 536 m-es tengerszint feletti magasságban, keletre Ajnácskőtől. »

« Fogalomtár »

Célunk a Fogalomtár létrehozásával, hogy a Novohrad-Nógrád Geopark megismerését megkönnyítsük, valamint felkeltsük a figyelmet az egyes fogalmakkal, helyszíneinkkel kapcsolatban...

»

« Filmek és videók »

Itt megtekinthetőek a Novohrad-Nógrád Geopark tevékenységeiről szóló rövidfilmek.

»

« Partnereink »